Nieuws


bron: ntfu.nl

De Nederlandse overheid versoepelt de coronamaatregelen voor de sport. Per 15 januari mogen sportclubs weer open en er mag weer binnen gesport worden. Ook mag er weer in groepsverband gesport worden. Wel geldt nog de 1,5 meter afstand tot bijvoorbeeld andere verkeersdeelnemers. De maatregelen gelden tot en met in ieder geval 25 januari 2022.

De sport mag weer open

Vanaf 15 januari mag er weer buiten én binnen gesport worden, op elk moment van de dag. Dat betekent dat je dus ook ná 17.00 uur mag sporten. Goed nieuws als je bijvoorbeeld je je spinninglessen wilt hervatten, core- of krachttraining bij de fitness wilt doen of naast het wielrennen, mountainbiken of gravelbiken nog een andere sport beoefent, zoals zwemmen of schaatsen.

Wielerclubs met een eigen clubhuis kunnen hun deuren ook weer openen, zodat leden de toiletten, kleedkamers en douches kunnen gebruiken. De sportkantine mag open voor afhaal. Voor binnensportlocaties geldt dat je vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs moet overhandigen. 

Behalve tijdens het sporten zelf, adviseert de Rijksoverheid om zoveel als mogelijk elkaar minimaal 1,5 meter de ruimte te geven.

Meer info: Rijksoverheid.nl

Groepsgrootte

Er mag weer in groepsverband gesport worden. Denk echter voor vertrek wel goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen.

Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga echter voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer)
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit)
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld)

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Geef elkaar de ruimte

Omdat horeca en vele andere locaties nog steeds gesloten zijn en winkelen in beperkte mate kan, trekken er meer mensen op uit voor een wandel- of fietstocht. En ook al is het winter: het kan dus op fietspaden en trails drukker zijn. Pas je snelheid hierop aan, zodat je op tijd kunt anticiperen en ruimte kunt maken.

meer informatie op ntfu.nl